Jump to content

Weird water pump failure - no pressure and motor just hiccups. Any idea what is wrong?


Recommended Posts

This pump has worked flawlessly for five seasons, it was good just a month ago when I serviced the water system. Now suddenly it won't make any pressure, it just sort of stutters and lurches.Could this be a pressure sensor failure? 

Video - SHURflo 4008-101-A65 water pump hiccups

IMG_7397.thumb.jpeg.177653d346939ed889ffd7b2f4e53be2.jpeg

I am ready to order a new one - $59 Prime, I guess I got my use out of it. Thanks for any comments.

https://www.amazon.com/SHURflo-Revolution-Water-Pump-4008-101-A65/dp/B010TKMK4O

This is a really weird week for me, I am losing water pumps. The hot water recirculation pump in my house started chirping like a lost baby bird two days ago, and I ordered a new pump for that system.....

John Davies

Spokane WA

  • Sad 1

"Mouse":  2017 Legacy Elite II NARV (Not An RV) Two Beds, Hull Number 218, See my HOW TO threads: https://olivertraveltrailers.com/topic/john-e-davies-how-to-threads-and-tech-articles-links/

Tow Vehicle: 2013 Land Cruiser 200, 33" LT tires, airbags, Safari snorkel.

Link to comment
Share on other sites

Hello John,

You could bypass the pressure sensor to rule that out, but having a extra pump on hand is always a good idea, even if you find out the pressure sw. is the problem.

Good luck, and let us know the outcome.

Harold

  • Like 2

Sue & Harold

 

Oliver Elite II Twin bed,  Hull #508, Ram 2500

               States Visited Map                    

 

Link to comment
Share on other sites

Other thoughts .....

cavitation - is the suction side fully primed? Maybe could tell by water in the filter bowl.  Have you tried connecting city water and running it for a short period?  Although the pump should be self -priming I think. 

Could be a bad diaphragm.  Although the sound on the video sure sounds like an electrical (switch) issue. When ours primes it sounds a bit like a rumble. 

Garry and Kristi

Apex, NC

2018 Oliver Elite II Hull 372

TV 2015 Ram 1500 3.0 L EcoDiesel

image.jpeg.aed3a6aa6cd2b2679a4845e1ea98a981.jpeg

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, GarryandKristi said:

Other thoughts .....

cavitation - is the suction side fully primed? Maybe could tell by water in the filter bowl.  Have you tried connecting city water and running it for a short period?  Although the pump should be self -priming I think. 

Could be a bad diaphragm.  Although the sound on the video sure sounds like an electrical (switch) issue. When ours primes it sounds a bit like a rumble. 

It is not cavitation, the system is full of water and all the air is bled out.

John Davies

Spokane WA

"Mouse":  2017 Legacy Elite II NARV (Not An RV) Two Beds, Hull Number 218, See my HOW TO threads: https://olivertraveltrailers.com/topic/john-e-davies-how-to-threads-and-tech-articles-links/

Tow Vehicle: 2013 Land Cruiser 200, 33" LT tires, airbags, Safari snorkel.

Link to comment
Share on other sites

I'm thinking the sound is that of a electrical contact.  Maybe just a loose connection.

Is the pressure switch a simple in line type on the pump?

 

Tug:  2019 F-150 SuperCrew Lariat, 3.5L EcoBoost, Max Trailer Tow, FX-4, 4X4, Rear Locker

ALAZARCACOIDKSKYLAMSNENVNMNCOKORTNTXUTVA

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

I installed a new one, I will open up the old one some time to see what was going on.

John Davies
Spokane WA

  • Like 2

"Mouse":  2017 Legacy Elite II NARV (Not An RV) Two Beds, Hull Number 218, See my HOW TO threads: https://olivertraveltrailers.com/topic/john-e-davies-how-to-threads-and-tech-articles-links/

Tow Vehicle: 2013 Land Cruiser 200, 33" LT tires, airbags, Safari snorkel.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I got tired of the old pump cluttering up my bench.

A4B6928A-BA00-4DA6-8362-36C432458312.thumb.jpeg.5ca0fda4d0d73102ee22263dcdf0a3b3.jpeg

D35536B2-590D-4448-8A17-E65E22865860.thumb.jpeg.fceca2c1fcc6a733049b5b94f8054ac3.jpeg

A601DF1C-BAB9-4F17-A5A5-42066EC97AEF.thumb.jpeg.3f83602c8848de2911493accad5f1a26.jpeg

A82B2F4C-BC3F-43D8-8CA6-6245174E7C00.thumb.jpeg.0fea4be479c78384c5d99f92c3c7a9d1.jpeg

I am not sure why the unit was stuttering, the motor shaft did seem to have some rough spots on it when I rotated it by hand, but it sure looked nice inside and the bearings were smooth. I was surprised to see how clean the pump section was, I do periodically flush with vinegar and my residential water is chlorinated city water. I tested the pressure switch with an ohm meter and it was fine, so I bagged that to keep as a spare, I put all that nice stainless hardware into their proper storage bins 😀 and tossed the rest of the parts. There is a lot of copper on that armature, I suppose I could have cut and removed it to recycle. I was actually impressed with the build quality for a cheap RV part, it seems to be well engineered..

John Davies

Spokane WA

  • Thanks 1
  • Like 4

"Mouse":  2017 Legacy Elite II NARV (Not An RV) Two Beds, Hull Number 218, See my HOW TO threads: https://olivertraveltrailers.com/topic/john-e-davies-how-to-threads-and-tech-articles-links/

Tow Vehicle: 2013 Land Cruiser 200, 33" LT tires, airbags, Safari snorkel.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...